Solaris Zahăr de cocos 250 gr

17,07 Lei

Zahărul de Cocos este obținut prin evaporare din nectarul florilor cocotierului. Are un gust asemănător caramelului, fiind un îndulcitor aromat. Înlocuiește zahărul alb în alimentația sănătoasă. Conține glucide, vitamine din complexul B, potasiu, zinc, fier, polifenoli și inulină. Previne creșterea bruscă a glicemiei datorită indicelui glicemic mic și inulinei. Alte beneficii ale zahărului de cocos: conferă energie, susține sănătatea gastro-intestinală, ajută la refacerea echilibrului electroliților după un efort fizic îndelungat. Poate fi folosit pentru îndulcirea băuturilor, în prăjituri și deserturi coapte.

Beneficii produs
Recomandăm pentru înlocuirea zahărului alb
Poate fi folosit la îndulcirea tuturor alimentelor
In stoc

Durata de livrare: 1 - 3 zile lucrătoare

Transport gratuit
Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: SO_ZAC Ai nevoie de ajutor? 0730279845
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

De ce să consumi zahăr de cocos

 

Cu un gust subtil similar zahărului brun și o aromă specifică ce ne amintește de caramel, zahărul de cocos este un îndulcitor natural ce rezultă prin cristalizarea nectarului florilor cocotierului (Cocos nucifera).

Pentru producerea zahărului de cocos, este secționat mai întâi spadicele cu muguri neînfloriți ai cocotierului și se colectează seva dulce a acestora. După aceea, seva este procesată, obținându-se un sirop care este convertit prin procedee de evaporare fie în granule, fie într-o pudră fină de zahăr de cocos.

Întrucât este un produs 100% natural, ce nu a fost supus rafinării și care conține, pe lângă zaharuri, unele vitamine, minerale și chiar și antioxidanți, zahărul de cocos poate fi un excelent substitut, o alternativă în cadrul unei alimentații sănătoase, la zahărul alb rafinat (din trestie de zahăr) care nu conține deloc nutrienți. În plus, este un îndulcitor aromat, mai puțin dulce și cu indice glicemic mai mic decât zahărul, care va conferi preparatelor tale o nuanță plăcută de caramel.

Culoarea, intensitatea gustului dulce și aroma zahărului de cocos pot varia în funcție de specia de cocotier de la care a fost recoltată seva, de sezonul de recoltare, zona geografică, precum și de modalitatea folosită pentru producerea nectarului de cocos.

Zahărul de cocos este folosit de cel puțin o mie de ani în gastronomia specifică regiunii sudice a Asiei, fiind uneori numit „zahăr malacca” (sau gula melaka, denumirea datorându-se provenienței sale din Malaezia). Principalii producători de zahăr de cocos, cu un procent de aproximativ 80% din producția globală a ultimelor decenii, sunt Filipine, Indonezia și Thailanda, Malaezia, dar există o mulțime de alte țări care produc sau comercializează zahăr de cocos. Consumul de zahăr de cocos în Europa se află într-o continuă ascensiune în ultimii ani, acesta fiind folosit mai ales în alimentația sănătoasă, în compoziția unor băuturi și uneori în aplicații cosmetice.

Rămâi alături de noi în continuare pentru a decoperi valorile nutriționale ale zahărului de cocos, beneficiile sale, precum și unele modalități în care îl poți consuma.

 

Valori nutriționale

 

Tabelul valorilor medii nutriționale pentru 100 g zahăr de cocos ne indică componența macronutrienților:

  • Glucide – 95,01 g (din care zaharuri – 82,12 g);
  • Proteine – 1,26 g
  • Grăsimi – 0,38 g
  • Sare – 0
  • Valoare energetică – 388,5 kilocalorii

Zahărul de cocos este bogat în carbohidrați, în special în zaharuri (70-80% sucroză, glucoză și fructoză) și are un conținut caloric și un indice glicemic mai mic decât al zahărului alb. O linguriță de zahăr (aproximativ 6g) conține aproximativ 5,7 g glucide și aproximativ 23 de kilocalorii.

Spre deosebire de zahărul alb care nu conține nutrienți, regăsim în compoziția zahărului de cocos următoarele vitamine și minerale:

  • vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B4, B10);
  • minerale: potasiu (mai ales), dar și fier, magneziu, zinc, sodiu, calciu.
  • indice glicemic mic sau mic spre mediu – indicele glicemic al zahărului de cocos a fost măsurat de mai multe organizații internaționale, cele mai multe studii atribuindu-i acestuia un indice glicemic mic sau mic spre mediu (între 35-54). Indicele glicemic al zahărului de cocos este mai mic decât al zahărului alb care are un indice glicemic mare, de 60-70.

Zahărul de cocos conține, de asemenea, polifenoli, antioxidanți și inulină (un tip de fibră solubilă care are proprietatea de a încetini viteza de eliberare a glucidelor în sânge, după mese).

 

Beneficii ale zahărului de cocos

 

Zahărul de cocos face parte din categoria îndulcitorilor naturali și este mult mai sănătos decât zahărul întrucât nu este supus proceselor de rafinare, nu conține substanțe sintetice sau ingrediente artificiale și, astfel, nu îi este alterat conținutul de vitamine, minerale și de alți nutrienți. Consumat în doze moderate, zahărul de cocos îți oferă următoarele beneficii:

  • previne creșterea bruscă a glicemiei – măsurarea indicelui glicemic reprezintă o modalitate de a determina modificările ce apar după consumarea unor alimente ce conțin zaharuri. Consumul repetat al unor alimente cu un indice glicemic mare (precum zahărul alb) conduce la creșterea bruscă a glicemiei și uneori chiar poate declanșa rezistență la insulină. De asemenea, poate predispune organismul la obezitate. În ceea ce privește zahărul de cocos, acesta are un indice glicemic mic sau mic spre mediu (conform unor studii) și reprezintă o alternativă mai bună în cazul diabetului. De asemenea, zahărul de cocos conține inulină, un tip de fibră solubilă care încetinește digestia și absorbția glucozei în sânge după mese. Alimentele ce conțin inulină pot reprezenta alegeri sănătoase pentru persoanele ce prezintă simptomele diabetului.
  • susține sănătatea gastro-intestinală – conținutul de inulină al zahărului de cocos deține abilitatea de a stimula creșterea bifidobacteriilor din microflora intestinală (aceleași tipuri de bifidobacterii care se regăsesc în mod obișnuit în suplimentele prebiotice). Bifidobacteriile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a hrăni bacteriile prietenoase din intestin și de a stimula sistemul imunitar, oferind susținere în tratarea mai multor condiții specifice care ar putea afecta sănătatea intestinală. Unele exemple în acest sens se referă la diaree și colită.
  • conține un procent mai mic de fructoză – conform unor surse, fructoza reprezintă un tip de glucide care este convertit rapid în grăsime în interiorul organismului. Fructoza este descompusă cu o mai mare greutate de către ficat, în urma acestui proces rezultând formarea trigliceridelor (o formă de grăsime). Zahărul de cocos conține un procent mai mic de fructoză comparativ cu zahărul alb care este bogat atât în fructoză, cât și în glucoză.
  • poate contribui la reglarea lichidelor din organism – datorită conținutului de potasiu, magneziu și sodiu, zahărul de cocos poate regla nivelul de apă din organism, putând reface echilibrul electrolitic, în special în cazul sportivilor și persoanelor care depun un efort fizic considerabil.

Cum poți consuma zahăr de cocos

 

Zahărul de cocos sau nectarul cristalizat din flori de nucă de cocos (cum mai este el denumit) poate fi folosit în același mod ca zahărul alb. În plus, arată similar, are un gust asemănător zahărului brun, se dizolvă și topește în acelaşi mod ca zahărul din trestie de zahăr și te poți bucura în același timp de beneficiile utilizării unui îndulcitor complet natural, nerafinat, care are în compoziție unii nutrienți valoroși.

Poți îndulci cu ajutorul zahărului de cocos orice fel de preparate care necesită îndulcire. Poți adăuga zahăr de cocos la băuturile favorite, la ciocolata caldă, la ceai, cafea sau cafea din cicoare, limonadă, lapte sau iaurt (inclusiv la cele vegetale). De asemenea, îl poți folosi ca un îndulcitor aromat pentru diverse budinci (de exemplu: budinca de chia), creme, în compoziția înghețatei, a cerealelor sau a orezului cu lapte, ca topping pentru clătite, gofre sau salate de fructe.

Nectarul cristalizat din flori de cocos poate înlocui cu succes zahărul în aluaturi și produse de patiserie sau în compoziția prăjiturilor. Întrucât se dizolvă cu ușurință în lichidele călduțe și are un punct de ardere situat la temperaturi foarte mari, zahărul de cocos este un îndulcitor potrivit mai ales deserturilor ce necesită coacere la cuptor (de exemplu: diverse plăcinte, tarte, brioșe sau biscuiți). Întrucât are o aromă intensă de caramel, zahărul de cocos se potrivește foarte bine produselor de patiserie ori cofetărie care conțin ciocolată și unele condimente fierbinți precum: scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, cardamomul. De asemenea, se dizolvă și se omogenizează foarte bine în combinație cu unt sau ouă.

Zahărul de cocos este folosit mai ales în gastronomia din sud-estul Asiei ca un îndulcitor nu doar pentru deserturi, ci chiar și pentru unele mâncăruri, fie ele calde sau reci. Cel mai adesea, zahărul de cocos este adăugat pentru a echilibra gustul sărat al mâncărurilor de curry sau a mâncărurilor care conțin carne de pește sau pui. Sosurile sau dressing-urile condimentate (picante-acrișoare și dulci) de inspirație asiatică pot fi îndulcite cu puțin zahăr de cocos, dacă vrei să te bucuri de combinația inedită a celor trei gusturi, într-un singur preparat culinar.  

 

Precauții

 

Deși conține unii nutrienți benefici pentru organism, zahărul de cocos, întocmai precum majoritatea îndulcitorilor, este o sursă bogată de zaharuri și calorii. Din acest motiv, este recomandat consumul unei cantități mici și folosirea cu moderație a zahărului de cocos, precum și a oricăror îndulcitori.

Excesul de zahăr adăugat în dietă poate genera efecte adverse precum agravarea inflamațiilor, nivel crescut al glicemiei, acumularea unor kilograme în plus și poate predispune la riscul apariției bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic și la creșterea nivelului colesterolului LDL și a trigliceridelor.

Recomandăm consultarea unui medic nutriționist înainte de consumul zahărului de cocos, în cazul în care prezinți simptomele unor boli grave și în special în cazul diabetului, a bolilor metabolice, hepatice sau renale.

Detalii produs

Gustul zahărului de cocos amintește de caramel, fiind un îndulcitor foarte aromat. Zahărul de cocos se obține prin evaporare din seva florilor cocotierului. Poate fi adăugat în limonadă, ceai, deserturi coapte etc.

Beneficii produs
Recomandăm pentru înlocuirea zahărului alb
Poate fi folosit la îndulcirea tuturor alimentelor

Ce conține

  • 100% natural și nerafinat. Gustul zahărului de cocos amintește de caramel, fiind un îndulcitor foarte aromat.

Cum se consumă

  • Poate fi adăugat în limonadă, ceai, lapte, cafeluță de cicoare, budinci, deserturi coapte sau în orice alte preparate care necesită îndulcire.

Istoric

  • Zahărul de cocos se obține prin evaporare din seva florilor cocotierului.

Bucata: 1 bucata

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti 9:00 - 20:00

0730279845 comenzi@hrananaturala.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!