Solaris Cardamom măcinat 30 gr

9,10 Lei
Detalii produs

Cardamom măcinat, o mirodenie cu aromă de eucalipt, citrice și camfor, cu un miros fin, misterios. Cardamomul are gust dulce și ușor picant și se folosește adesea în bucătăria indiană și în cea scandinavă. Înviorează întregul organism și împrospătează respirația. Totodată, cardamomul aduce beneficii importante pentru sistemul digestiv. Stimulează digestia, reglează tranzitul intestinal și elimină flatulența. Poți include cardamomul în rețetele preparatelor sărate sau dulci. Oferă savoare mâncărurilor tip curry, orezului, lintei, piureului de cartofi, sosurilor ce conțin iaurt sau smântână. Este delicios adăugat în budinci, prăjituri, biscuiți, în produsele de panificație sau băuturile calde (ceai, cafea, cacao cu lapte).

Beneficii produs
Are un efect de înviorare a întregului organism
Reglează tranzitul intestinal
In stoc

Durata de livrare: 1 - 3 zile lucrătoare (de marti pana vineri)

Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: SO_CM Ai nevoie de ajutor? 0730279845
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

Ingrediente

            100% cardamom măcinat.

 

Ce este cardamomul

 

Cardamomul este o plantă perenă din familia Zingiberaceae, înrudită cu ghimbirul și turmericul. De la această plantă se recoltează fructele, adică micile păstăi ce conțin semințe de cardamom aromate. Aceste semințe se folosesc întregi sau măcinate, în scop condimentar și terapeutic.

Cardamomul are gust dulce și ușor picant, o aromă specifică de eucalipt, citrice și camfor. Datorită parfumului său misterios și savorii cu totul aparte, cardamomul mai este numit și „regele condimentelor”. Este o mirodenie exotică nelipsită din bucătăria indiană, scandinavă și cea specifică Orientului Mijlociu.

Originea cardamomului o regăsim în India, însă acesta se cultivă și în Guatemala, Sri Lanka, Indonezia, Malaezia. Îl întâlnim sub două varietăți diferite: cardamom verde (Elettaria Cardamomum) și cardamom negru (Amomum Subulatum).

Semințele de cardamom verde sunt mici și au o aromă mai delicată, putând fi adăugate atât preparatelor dulci, cât și celor sărate. De cealaltă parte, gustul intens și ușor „afumat” al cardamomului negru îl face mai potrivit pentru asezonarea mâncărurilor decât a deserturilor.

Recoltarea păstăilor de cardamom este destul de anevoioasă și se realizează mai ales manual. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care găsim cardamomul la un preț mai ridicat decât al altor condimente. Întrucât are o aromă intensă, sunt suficiente însă cantități mici pentru a aromatiza preparatele, astfel că îl vei putea folosi un timp îndelungat.

 

Ce beneficii și proprietăți are condimentul cardamom

 

Cardamomul conține fibre, proteine, carbohidrați și este o sursă bogată de fitochimicale și micronutrienți valoroși pentru sănătate, cum sunt:

  • vitaminele C, B (B1, B2, B3, B6);
  • minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan, fier, zinc;
  • uleiuri volatile;
  • antioxidanți: flavonoide etc.

 

Micilor semințe parfumate de cardamom le sunt asociate o mulțime de proprietăți terapeutice. Cardamomul este un excelent:

  • tonic digestiv, carminativ, aperitiv, antivomitiv, antiinflamator, antimicrobian, afrodisiac, antioxidant, detoxifiant, diuretic, expectorant, antitumoral, tonic general.

 

Cardamomul aduce beneficii importante în special pentru buna funcționare a sistemului digestiv, dar are o mulțime de alte utilități practice. Descoperă în continuare mai multe despre acestea:

 

  • susține buna funcționare a sistemului digestiv – cardamomul este folosit de mii de ani pentru acțiunea sa digestivă în medicina ayurvedică (indiană) și în cea chineză. Ajută la menținerea bunăstării aparatului digestiv prin intermediul substanțelor bioactive cu acțiune tonic-digestivă și carminativă, care reglează tranzitul intestinal și ameliorează sau elimină indigestia, balonarea ori disconfortul abdominal. Poate fi util în dispepsie și ulcer gastric. Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că administrarea extractului de cardamom poate ajuta la prevenirea sau reducerea dimensiunii ulcerului gastric cu cel puțin 50%.
  • are proprietăți antivomitive – este util pentru înlăturarea senzațiilor de greață și în prevenirea vărsăturilor, dar și în cazurile de „rău de mașină” sau „rău de mișcare”.
  • înviorează întregul organism (tonic general) – cardamomul aduce vitalitate organismului și combate stările de oboseală. Totodată, este și un tonic al sistemului nervos. Înlătură epuizarea psihică și îmbunătățește concentrarea și memoria.
  • elimină respirația urât mirositoare și previne apariția cariilor – cardamomul conține cineol și alți compuși cu proprietăți antibacteriene care promovează igiena orală, eliminând bacteriile responsabile de apariția halitozei (a respirației urât mirositoare), cariilor sau infecțiilor gingivale. Curăță saliva și ajută la menținerea sănătății dinților și cavității bucale.
  • ajută la scăderea tensiunii arteriale – în cadrul unui studiu (publicat în revista Indian Journal of Biochemistry & Biophysics), unui grup de 20 de pacienți cu hipertensiune arterială i s-a administrat zilnic, timp de 12 săptămâni, câte trei grame de cardamom, (împărțit în două doze). La finalul celor 3 luni, s-a putut constata o scădere a tensiunii sistolice, diastolice și a presiunii arteriale medii, simultan cu o creștere cu 90% a nivelului de antioxidanți. Cercetătorii au pus aceste rezultate înregistrate de participanți pe seama proprietăților antioxidante și diuretice ale cardamomului, proprietăți benefice pentru sănătatea inimii și a rinichilor.
  • conține compuși cu proprietăți antitumorale – studiile efectuate în laborator au arătat că pulberea de cardamom poate stimula activitatea unor enzime cu acțiune anticancerigenă și îmbunătățește capacitatea celulelor „ucigașe” naturale (celulele NK) de a stopa multiplicarea celulelor tumorale și de a le elimina. Totodată, anumite fitochimicale prezente în cardamom (cum sunt cineolul și limonenul) au un rol important în prevenirea cancerului. Mai multe studii efectuate asupra unor subiecți umani sunt însă necesare în această direcție.
  • ajută la prevenirea afecțiunilor cronice – compușii antioxidanți prezenți în cardamom protejează celulele de deteriorare și au proprietăți antiinflamatoare, împiedicând apariția inflamațiilor cronice ce pot declanșa diverse boli.
  • benefic în diabet – cardamomul are un conținut bogat în mangan, fiind indicat în alimentația pentru diabet sau în cazul hiperglicemiei. În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet s-a putut observa o concentrație redusă de mangan în sânge.
  • protejează sănătatea ficatului – cardamomul ajută la reducerea nivelului crescut de enzime hepatice, al trigliceridelor și colesterolului. Prin aceasta, previne mărirea ficatului și diminuează riscul de apariție a bolii ficatului gras. Totodată, cardamomul detoxifică ficatul.
  • proprietăți afrodisiace – cardamomul mai este numit și „sămânța dragostei” datorită proprietăților afrodisiace, de creștere a libidoului. Este indicat în cazul impotenței și frigidității.

 

Cum se folosește cardamomul

 

Cardamomul verde este o mirodenie aromată, parfumată, care nu poate lipsi din bucătăria ta. Se potrivește atât preparatelor sărate, cât și deserturilor și băuturilor.

Fiind un condiment destul de versatil, dispui de o mulțime de posibilități de folosire a cardamomului, toate la fel de delicioase.

Pentru mai multă inspirație, iată câteva modalități simple în care poți utiliza cardamomul măcinat:

 

  • Cardamomul este nelipsit din preparatele de inspirație indiană. Poate fi adăugat în diferite tipuri de curry, în preparatele din linte (de ex: în dhal), în băuturile pe bază de iaurt sau lapte bătut, numite „Lassi”.
  • Conferă un gust aparte tocănițelor, orezului, preparatelor din carne, supelor, piureurilor (din cartofi și nu numai).
  • Îl poți presăra peste broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles, pentru un plus de aromă, dar mai ales pentru rolul său carminativ.
  • Aromatizează de minune sosurile și dressing-urile, în special pe cele care conțin smântână sau iaurt.
  • Poate fi ingredientul secret care dă savoare dulciurilor tale. Îl poți adăuga în turta dulce, în fursecuri, budinci, înghețată, în prăjituri, plăcinte aromate, chiar și în salatele de fructe, mai ales în cele de citrice (de ex: de portocale și grapefruit).
  • Îl poți include în diverse amestecuri de condimente. Se combină excelent cu scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, anasonul stelat și cuișoarele, dar și cu pudra de cacao. Aceste amestecuri sunt potrivite mai ales pentru prepararea deserturilor.
  • Cardamomul oferă o aromă aparte și un strop de rafinament băuturilor, cum sunt cafeaua arabă „Gahwa”, ceaiul indian condimentat „Masala Chai”, bine-cunoscuta cacao cu lapte sau limonada.

 

Din cardamom poți obține și un ceai gustos și aromat, cu efect digestiv. Medicina ayurvedică (indiană) recomandă consumul ceaiului sau băuturilor ce conțin cardamom la finalul meselor, pentru a îmbunătăți focul digestiv, dar și pentru proprietățile sale carminative.

Tot cu ajutorul cardamomului poți pregăti și un remediu natural pentru greață sau rău de mașină. Pentru aceasta, tot ceea ce este necesar să faci este să combini suc de ghimbir cu cardamom, miere și puțină zeamă de lămâie și să ai remediul la îndemână în momentele esențiale.

 

Contraindicații

 

Integrat în cantități uzuale în alimentație, cardamomul este asociat cu o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu este în măsură să provoace efecte adverse.

Cardamomul are contraindicații pentru persoanele alergice la cardamom. Acestea se pot confrunta cu dermatită de contact sau alte simptome ce indică o reacție alergică.

În doze terapeutice, nu este recomandat persoanelor cu litiază biliară (cărora le poate declanșa spasme și colici biliare) și nici femeilor aflate în perioada menstruației (are acțiune emenagogă).

Recomandăm precauție și consultarea medicului fitoterapeut înainte de a urma tratamente cu cardamom, în special femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu diverse afecțiuni gastro-intestinale sau boli cronice, celor care urmează o medicamentație alopată.

 

Ce este cardamomul?

 

Cardamomul este un condiment aromat cu proprietăți terapeutice, nelipsit din bucătăria indiană și medicina ayurvedică. Semințele de cardamom cresc în păstăi micuțe de culoare verde (mai ales) sau neagră și reprezintă fructul unei plante perene înrudite cu ghimbirul și turmericul. Se folosesc întregi sau măcinate, având un gust dulce și ușor picant, cu note de eucalipt, citrice și camfor.

 

La ce preparate se folosește cardamomul?

 

Cardamomul se folosește pentru a condimenta mâncărurile indiene tip curry sau dhal, tocănițele, orezul, piureurile, felurite sosuri. Este adăugat în mod tradițional în cafeaua arăbească și ceaiul indian condimentat. Oferă o aromă aparte salatei de fructe și preparatelor dulci cum sunt turta dulce, fursecurile festive, budincile, prăjiturile.

 

Ce proprietăți are cardamomul?

 

Cardamomul aduce beneficii importante mai ales pentru aparatul digestiv, având proprietăți digestive, carminative, aperitive și antivomitive. Totodată, este un bun antiinflamator și antibacterian și un afrodisiac valoros.

Mod De Ambalare: pachet 30 gr

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti luni - vineri 09:00 - 20:00, sambata 09:00 - 18:00, duminica inchis

0730279845 comenzi@hrananaturala.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!