Solaris Turmeric măcinat 140 gr

10,40 Lei

Pulbere de Turmeric obținută din rizomi măcinați de Curcuma Longa. Turmericul este bogat în curcumină și antioxidanți cu beneficii valoroase pentru sănătatea ta. Este un excelent imunostimulator și profilactic. Întărește sistemul imunitar și încetinește îmbătrânirea celulară. Menține sănătatea și mobilitatea articulațiilor. Reduce nivelul colesterolului. Regenerează creierul, prevenind apariția bolilor degenerative. În amestec cu miere, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Se consumă ca atare, dizolvat în apă, sucuri, sub formă de ceai sau Turmeric latte. Praful de turmeric adaugă un plus de culoare și savoare orezului, legumelor, omletelor, sosurilor.

Beneficii produs
Conține cantități mari de antioxidanți
Diminuează retenția de apă

Gramaj: 140 gr,140 g,140 g


In stoc

Durata de livrare: 1 - 3 zile lucrătoare (de marti pana vineri)

Transport gratuit
Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: SO_TM_140 Ai nevoie de ajutor? 0730279845
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

Ce este turmericul

 

Cunoscut încă din Antichitate și menționat mai ales în străvechile tratate ale medicinii ayurvedice indiene, turmericul este un condiment, un colorant alimentar și textil natural și, totodată, un remediu eficient. Turmericul (Curcuma longa) este o plantă perenă, originară din sudul Asiei, ce aparține aceleiași familii din care face parte și ghimbirul (Zingiberaceae).

Turmericul crește până la o înălțime de aproximativ un metru, are frunze lungi, pețiolate, flori mici galbene-portocalii și rizomi groși, cilindrici, ramificați, cu o culoare maronie deschisă la exterior și galben-portocalie în interior. Acești rizomi sunt colectați, uscați și măcinați, fiind transformați într-o pulbere fină cu un gust aromat, ușor amărui și picant, cu virtuți terapeutice deosebite. acestea se datorează curcuminului, principala substanță activă, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, prezentă în rizomii de turmeric.

Turmericul mai este denumit și „șofran indian”, fiind un condiment popular, utilizat cu precădere în subcontinentul Indian. India este în prezent cel mai mare producător și exportator de turmeric, cuprinzând până la 70-75% din totalul producției mondiale de turmeric.

Pudra de turmeric este folosită în alimentație, mai ales în tradițiile culinare asiatice, fiind un ingredient de nelipsit al amestecurilor de curry, a mâncărurilor de tip curry și a multor alte preparate. De asemenea, este folosită mai ales în India, pentru a fabrica unele vopsele cu care sunt colorate hainele. În acest mod sunt obținute, în mod tradițional, robele purtate de călugării budiști. În cele din urmă, turmericul este un supliment și remediu unanim recunoscut pentru eficiența sa în profilaxie, cât și în ameliorarea sau tratarea unor simptome caracteristice unor afecțiuni sau boli.

Te invităm să descoperi în continuare beneficiile turmericului, precum și modalități în care poți folosi pulberea de turmeric atât în alimentație, cât și în scopuri terapeutice sau cosmetice.

 

Beneficiile turmericului pentru sănătate

 

Apreciat pentru multiplele sale proprietăți terapeutice, atât în medicina indiană, cât și în cea chineză, turmericul este înainte de toate un antioxidant și imunostimulator eficient.

Turmericul este o sursă bogată de micronutrienți, atât vitamine cât și minerale, din care amintim următoarele:

  • vitamina E (în special), dar și vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina K.
  • minerale: fier, magneziu și potasiu (în cantități mari), dar și fosfor, calciu, mangan.

De asemenea, turmericul conține proteine și fibre, într-o proporție considerabilă, precum și compuși polifenolici (curcuminoide), dintre care cel mai important este curcuminul. Regăsim în compoziția sa și unele uleiuri esențiale, precum și monoterpene și alcaloizi.

Atunci când integrezi turmericul în alimentația ta sau îl administrezi ca supliment alimentar, te vei bucura de multiplele beneficii pe care acesta le conferă organismului. Dintre aceste beneficii, enumerăm următoarele:

  • acțiune antiinflamatoare nesteroidiană – se datorează în special curcuminului din compoziția turmericului, care inhibă activitatea unor enzime. Turmericul contribuie la reducerea inflamaților care sunt prezente în cele mai multe afecțiuni cronice, precum: cancerul, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, Alzheimer și alte boli degenerative. Este eficient și în caz de artrită reumatoidă sau boli inflamatorii intestinale. Ameliorează durerile.
  • antioxidant eficient – curcuminoidele (în special curcuminul) neutralizează radicalii liberi și stimulează sistemul enzimatic antioxidant endogen, protejând țesuturile de procesele oxidative. Astfel, consumul de turmeric combate stresul oxidativ și peroxidarea lipidică a membranelor celulare, ce reprezintă cauzele principale ale îmbătrânirii și apariției diverselor afecțiuni sau boli.
  • imunostimulent puternic – menține buna funcționare a sistemului imunitar.
  • menține sau îmbunătățește sănătatea creierului – prin intermediul curcuminului, turmericul crește nivelul Factorului Neurotrofic Derivat al Creierului (BDNF), un tip de hormon de creștere ce acționează asupra creierului. Aceasta are ca efect reducerea proceselor degenerative ale creierului (întâlnite în demență sau Alzheimer), care sunt asociate cu un nivel scăzut al acestui factor. Îmbunătățește funcția memoriei și contribuie la dezvoltarea inteligenței, este regenerator și tonic nervos.
  • protejează inima – consumul sau administrarea de turmeric îmbunătățește funcția endoteliului vascular și acționează ca un agent antiinflamator și antioxidant, având rolul de a proteja organismul și de a previne apariția bolilor cardiovasculare. Contribuie în special la tratarea cardiomiopatiei și a aritmiei.
  • antitumoral – proprietățile anticanceroase ale turmericului, datorate curcuminului, aduc anumite modificări la nivel molecular, care pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului. Unele studii au arătat faptul că turmericul poate genera apoptoză (moartea celulelor canceroase) și poate suprima sau reduce angiogeneza tumorală (creșterea unor noi vase de sânge în tumori) și apariția metastazelor.
  • calmează durerile reumatice și crește mobilitatea articulară – datorită proprietăților antiinflamatorii ale turmericului, acesta contribuie la ameliorarea simptomelor specifice osteoartritei și artritei reumatoide, ce au la bază inflamația articulațiilor. Aceasta are loc atât prin administrare internă, cât și externă, sub forma unor cataplasme aplicate local, în zonele afectate.
  • antidepresiv eficient – curcuminul poate îmbunătăți activitatea neurotransmițătorilor, precum serotonina și dopamina.
  • menține fluiditatea sângelui – normalizează fluxul sanguin, prin reducerea agregării plachetare și normalizarea nivelului fibrinogenului. Turmericul previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea genera probleme de sănătate grave, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasă profundă sau embolism pulmonar.
  • depurativ – contribuie la detoxifierea organismului, prin amplificarea enzimelor detoxifiante. Susține buna funcționare a ficatului, previne apariția tulburărilor hepatice.
  • reglează nivelul de zahăr din sânge – menține nivelul glicemiei serice prin creșterea nivelului de insulină (stimularea celulelor beta-pancreatice) și scăderea rezistenței periferice la insulină. Indicat în cazurile de diabet.
  • reglează nivelul colesterolului și a trigliceridelor, scade nivelul colesterolului „rău” (LDL).
  • susține buna funcționare a sistemului digestiv – turmericul îmbunătățește digestia alimentelor și are un efect carminativ, de eliminare a gazelor intestinale. Menține flora intestinală. Unele studii susțin faptul că turmericul ar putea contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.
  • contribuie la tratarea simptomelor gripei și răcelilor – pulberea de turmeric, extractele cu turmeric, pot trata afecțiunile respiratorii, eliminând unele simptome ale acestora, inclusiv febra.
  • regenerator al pielii – îmbunătățește sănătatea pielii, previne deteriorarea celulelor și a îmbătrânirii pielii, accelerează procesul de absorbție a colagenului. Adăugarea turmericului în măștile faciale, împreună cu alte ingrediente, precum mierea și laptele, ajută la eliminarea ridurilor și cearcănelor, luminează tenul, reîntinerește pielea.
  • reduce edemele și diminuează retenția de apă în organism
  • antiseptic natural – turmericul previne sau înlătură infecțiile microbiene.

 

Cum poate fi administrat turmericul

 

Pentru a te bucura de spectrul divers de beneficii enumerat mai sus, poți folosi turmeric proaspăt sau pulbere de turmeric măcinat ori anumite suplimente cu turmeric, sub formă de capsule sau tinctură, în scop terapeutic.

De asemenea, poți adăuga pulbere de turmeric la unele mâncăruri, fie ele dulci sau sărate, atât pentru proprietățile sale nutritive, cât și pentru aroma deosebită și culoarea aurie pe care o conferă preparatelor în care este adăugat.

Cel mai adesea, turmericul se combină cu piper negru sau piper lung (Pippali) pentru a putea fi asimilat mult mai bine curcuminul din compoziția turmericului. De asemenea, se dizolvă foarte bine în uleiuri, fie că vorbim de uleiuri vegetale, precum uleiul de cocos sau de grăsimi animale, precum untul clarifiat (ghee). De asemenea, poate fi consumat cu lapte sau sucuri de fructe.

Poți folosi turmericul și extern, în ritualurile cosmetice, fiind un ingredient potrivit pentru măștile faciale care vizează menținerea sănătății și frumuseții pielii. De asemenea, turmericul întreține igiena orală. Există unele reţete ayurvedice de pastă de dinţi, în care turmericul se combină cu ulei de cocos şi alte ingrediente, pentru albirea dinţilor şi tratarea unor afecțiuni gingivale.

 

Folosirea turmericului în alimentație

 

Aroma specială a turmericului, dar și culoarea fascinantă, galben-portocalie, pe care o conferă preparatelor, transformă turmericul într-un ingredient ce nu poate lipsi din bucătăria ta.

Turmericul face parte din majoritatea amestecurilor de condimente denumite „curry” (garam masala). Poate fi presărat în mâcărurile de inspirație indiană de tip curry, în sosuri, peste tocănițele de legume sau peste legume coapte la grătar, la mâncărurile din leguminoase (de exemplu, la linte). Este excelent în combinație cu cerealele, în special în preparatele cu orez (în rețetele de pilaf sau risotto), în omlete, chiar și la supe, îndeosebi la supele-creme (cum sunt cele din dovleac sau ciuperci).

Poți adăuga turmeric și în dressing-ul pentru salate, la unele pateuri (în special vegane sau raw-vegane), în marinadele pentru carne, în produsele de patiserie. Poți combina turmericul cu alte condimente, pentru un plus de savoare.

De asemenea, turmericul poate fi adăugat la smoothie-uri sau sucuri din fructe, în special în cele care conțin portocale, mango sau morcov, dar și în shake-uri, în ceaiuri, în limonadă, în lapte sau alte combinații de băuturi. În unele rețete raw-vegane poți întâlni destul de des praful de curcuma (turmeric) în compoziția cremelor pentru prăjituri sau a unor diverse tipuri de bomboane.

Folosit drept colorant alimentar, turmericul este folosit uneori pentru a da culoare lactatelor sau muștarului. Uneori, se folosește și ca un conservant, iar turmericul proaspăt poate fi murat, întocmai precum ghimbirul.

Întrucât aroma sa este intensă, recomandăm folosirea unei cantități mici de praf de turmeric peste preparatele preferate.

 

Folosirea turmericului în medicină

 

Întocmai precum am menționat anterior, turmericul este de mii de ani considerat un remediu important în cadrul medicinii indiene ayurvedice, dar și al medicinii chineze. În zilele noastre, fitoterapia occidentală recunoaște și ea valoarea terapeutică extraordinară a turmericului, recomandîndu-l ca un profilactic eficient sau integrându-l în rețetele unor preparate terapeutice destinate tratării unor diverse afecțiuni sau boli.

În scopuri medicale, turmericul poate fi administrat sublingual sub formă de pulbere uşor umezită, care se va înghiți apoi cu apă. De asemenea, se poate prepara un ceai sau un macerat la rece din turmeric împreună cu alte ingrediente.

Pulberea de turmeric poate fi adăugată la unele combinații lichide ce au rolul de a stimula sistemul imunitar și de a preveni îmbolnăvirile prin efectul profilactic puternic al curcuminului. Două exemple în acest sens sunt reprezentate de „Laptele auriu indian” și shot-urile pentru imunitate ce conțin o combinație de turmeric și ghimbir.

Laptele auriu (Golden milk/Turmeric latte) este o băutură caldă și condimentată, tradițională din India, un elixir pentru imunitate, dar și pentru o digestie excelentă. Pentru a pregăti acest lapte ai nevoie de:

  • o cană de lapte de origine animală/ lapte vegetal (ex: de migdale sau cocos)
  • un sfert de linguriță de turmeric măcinat
  • un sfert de linguriță de scorțișoară măcinată
  • un praf de ghimbir măcinat
  • un praf de piper negru
  • îndulcitorul preferat, după gust.

Combină toate ingredientele într-o oală mică, amestecă-le și lasă băutura rezultată la încălzit, la foc mic spre mediu, până când condimentele s-au dizolvat și laptele este cald. Toarnă laptele auriu într-o cană și servește!

Shot-urile cu turmeric și ghimbir, picante și revigorante, sunt și ele un remediu excelent pentru stimularea sistemului imunitar. Pentru a pregăti un astfel de shot ai nevoie de:

  • o jumătate de linguriță pudră de turmeric
  • 5 g ghimbir proaspăt (o bucată de aproximativ 2-3 cm)
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un sfert de linguriță de pulbere de piper negru sau piper lung (Pippali)
  • un vârf de cuțit de chilli
  • o jumătate de lingură de miere

Curăță ghimbirul și pisează-l sau mărunțește-l în blender, până când obții o pastă subțire. Adaugă celelalte ingrediente și mixează încă o dată. Dacă shot-ul este prea gros, se mai poate adăuga zeamă de lămâie sau se poate dilua cu puțină apă. Se bea pe stomacul gol.

Turmericul amestecat cu miere are, suplimentar, și unele efecte de eliminare a toxinelor din corp și de a diminua retenția de apă din organism.

Dacă îți dorești o variantă mai simplă, cu același scop de întărire a sistemului imunitar, pulberea de turmeric se poate combina cu aproximativ o jumătate de cană de apă fierbinte, 2 picături de tinctură de propolis, o linguriță de polen crud, zeamă de lămâie şi miere după gust. Bea acest elixir dimineața și te vei bucura de energie și prospețime întreaga zi.

 

Efectele consumului de turmeric

 

Consumul de turmeric are efecte benefice multiple asupra organismului, întocmai precum am arătat mai sus, în secțiunea dedicată beneficiilor pentru sănătate. Turmericul posedă o mulțime de proprietăți nutritive și terapeutice, putând fi considerat un veritabil remediu-minune la o mulțime dintre afecțiunile specifice zilelor noastre.

Turmericul este o plantă la care putem apela ori de câte ori avem nevoie de stimularea sistemului imunitar, de detoxifierea organismului sau de un remediu antiinflamator.

Ofertele de preț în cazul magazinelor online, fie că vorbim despre turmeric bio/ecologic sau nu, sunt mai mult decât accesibile, dat fiind faptul că o cantitate mică de turmeric este asociată cu efecte intense, de menținere sau susținere a recuperării sănătății diverselor organe sau a sănătății generale a organismului.

Medicina ayurvedică consideră că efectele turmericului merg chiar mai departe decât atât, acesta fiind apreciat ca un remediu regenerator, reîntineritor, un tonic general al organismului, o promisiune pentru un corp nu doar sănătos, ci și rezistent și longeviv.

Mod De Ambalare: pachet 140 gr

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti luni 09:00 - 18:00, marti - vineri 09:00 - 19:00, sambata 10:00 - 16:00, duminica inchis

0730279845 comenzi@hrananaturala.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!